Vad är pengar egentligen? Hur gör man för att få elektroniska pengar minst lika användbara och säkra som dagens pappers- och metallpengar? Det finns mycket att tänka på; pengar ska ju helst vara säkra, anonyma och praktiska, samtidigt.
I de flesta system som används idag har man valt mellan integritet för användarna och säkerhet för den som administrerar systemet. Naturligtvis har man valt att sätta säkerheten i första hand. Men det behöver man faktiskt inte göra; med hjälp av modern kryptering kan man få både och!
Hur går detta till? Föreläsningen reder ut begrepp som digitala blindsignaturer, kunskapslösa bevis och dubbelspendering och visar vad för slags magi som behövs för att uppfylla samtliga krav som man ställer på pengar.
Litteratur: En bra början är David Chaums artikel Achieving Electronic Privacy i Scientific American augusti 1992, eller http://www.digicash.com/publish/sciam.html.
Förkunskaper: Inga.
Niels Möller är lysit och student på Y-linjen. Han intresserar sig bland annat för matematik, filosofi, datorer, samt under den senaste tiden även elektroniska pengar. Detta ska förhoppningsvis inte enbart betraktas som en hobby, utan så småningom även som ett exjobb.
Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.
Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/