Rydnet-möte 23 februari

Detta är mina personliga reflektioner över vad som diskuterades på Rydnet-mötet. Kjell Enblom (kjell-e) förde officiellt protokoll. Förhoppningsvis kommer det också att finnas tillgängligt elektroniskt. Presentationen här kanske inte till hundra procent stämmer med den kronologiska ordningen för mötet, eftersom dagordningen i vissa fall blev en aning holistisk.

Om du anser att jag har glömt eller missuppfattat något ska du kontakta mig (Kent), så att jag kan rätta till detta dokument.

Inledning och presentation

Vi samlades vid sjutiden på kvällen den 23/2 i "rummet utanför skrubben där Ryder står" på Björnkärrsgatan 4. Snart var rummet fullt av folk som satt i soffor och på medhavda stolar, eller stod upp.

Efter de formella punkterna, då Magnus Redin valdes till mötesordförande och Kjell Enblom till mötessekreterare, inleddes mötet med att alla presenterade sig med namn i verkligheten och på Lysator, namn på datorn i Rydnet och en massa andra fakta.

Lägesrapport

Redin berättade om vad som hänt sedan informationsmötet i höstas, då många anmälde sig som intresserade av Rydnetanslutning. I stora drag gick det ut på att det inte hade varit problem att skaffa hårdvara. Däremot hade det varit svårare att få tag i personer som kan jobba med Rydnet.

Nu har det dock dykt upp en ny generation av personer som kan tänka sig att jobba inom Rydnet, så framtiden ser ljusare ut. Redin berättade också en sedelärande historia om hur man bör göra klart arbeten man påbörjar, så att inte tjälen kommer emellan.

Statistik över antalet betalda avgifter och liknande går inte att få på ett enkelt sätt, eftersom kassören för tillfället gör lumpen. Kjell-e gissade på drygt tjugo anslutna, och minst lika många i kö för anslutning. Enligt Redin har Rydnet mellan tio och tjugo tusen kronor i kassan.

Den stora donationen ethernetkabel som Rydnet har fått finns i Linköping och kommer att levereras av Bilspedition under veckan. Det rör sig om 800 kg kabel (16 km), så vi behöver inte snåla i fortsättningen.

Redin passade också på att påminna om att vi har två jätterullar prima optokabel, som vi kan utnyttja så fort vi får nedgrävningen finansierad. Offerten som Redin har fått går löst på drygt trehundratusen kronor.

LiFS-ledamoten Styrbjörn Pettersson uppmärksammar Rydnets förträfflighet och hjälper oss att påverka universitetet. Tillsammans ska vi få dem att förstå att Rydnet kan bli en viktigt del av universitetets profil. Under kvällen berättade Henrik Norberg att åtminstone en person har prioterat om sin högskoleansökan på grund av Rydnet.

Stångåstaden kan komma att hjälpa till med rördragningen i trapphusen, för att få det hela mer professionellt utfört. I det stora hela anser Stångåstaden att Rydnet är en tillgång, inte en belastning.

Redin informerade också om möten på torsdag 24/2, med representanter från Rydnet (Lysator), LiFS, LiU (kanske), Sun och Digital. Kanske kan detta leda till rejäla pengar och officiell uppbackning?

Tiggande

Redin kommer i fortsättningen endast att ägna sig åt episka tigg. Småtigg av PC-datorer överlåter han åt oss andra.

Ericsson har lovat att samla ihop diverse prylar, exempelvis gamla provexemplar och nollserier, och sända dem till Rydnet istället för soptippen. Vi hoppas på fullastade långtradare på cykelvägarna i Ryd!

Utbyggnad av nätet

Björnkärrsgatan, udda nummer

Problemet är att kabeln måste under Björnkärrsgatan. Ett dike har grävts halvfärdigt vid Rydsvägen 262, men sedan kom tjälen och hindrar nu effektivt allt utomhusarbete. När tjälen släpper går det dock att sätta fart. Stångåstaden är helt införstådda med projektet och har gett grönt ljus, så länge man inte stör ut kabel-TV:n.

Det finns flera intresserade i området. Redin uppmanade dem att börja arbeta med kabeldragning inom området innan vintern var slut, så att detta arbete var klart då kabeln under vägen kom på plats.

En positiv detalj är att Stångåstaden kanske kommer att sätta upp kabelrör för Rydnet i de påbyggnader man just nu bygger. Ännu ett tecken på att de arbetar för en god sak!

Resten av Ryd E

Det finns kabel mellan nästan alla hus, och de återstående är det lätt att dra till. Stångåstaden är lite missnöjda med hur kabeldragningen ser ut, men de kommer inte lösa problemet med hjälp av bultsax och avbitartång. Det lutar snarare åt resignation eller hjälp med professionell kabeldragning. Vi behöver en standard för hur kabel ska dras i husen, så att det blir likadant överallt och därigenom enkelt att underhålla.

Kjell-e har, med hjälp av de närmast berörda, dragit en del kabel i området under hösten. Flaskhalsen nu är repeatrar, som vi som bekant tillverkar av gamla PC-datorer och ethernetkort. David Kågedal påminde genast om de två PC-datorer som står i Uppsala och bara väntar på att fraktas ned till Linköping. (De två datorerna blir nog bara en, enligt David 2/3 94.)

Ingen vet än när nätet kommer att behöva struktureras om så att IP-adresserna måste ändras, men någon gång kommer det att bli nödvändigt. Vi får C-nät (eller motsvarande subnät inom B-nät) av DaTEK, efterträdaren till LiDAC.

I dagsläget finns inte någon ritning över hur nätet ser ut, med slingor, datorer, repeatrar och routrar. Här kan en ritkunnig person göra en stor insats för Rydnet!

Det som närmast står på tur att göra här i Ryd E är att sätta ut kablar, rör och repeatrar enligt schema i trapphusen så att anslutandet av nya datorer kan ta fart.

Ryd F

Ingen har satt fart, eftersom alla intresserade verkat ha gett upp eller flyttat till Ryd E. Det saknas helt enkelt kritisk massa. Det finns rör och draglinor mellan husen. Ett litet problem är att skaffa maskiner för trafiken. Ett betydligt större problem är att få kontakt med omvärlden, dvs Ryd E eller Lysator.

Det finns i stort sett två förslag för kommunikationen: optokabel eller trafik på kabel-TV-kabeln. Om vi gräver ner optokabel mellan universitetet och Ryd, så kan vi givetvis göra en avstickare förbi Ryd F på vägen till Ryd E. Det kan också vara möjligt att få kontakt med Ryd E genom att "låna" kapacitet på kabel-TV-nätet. Att köra datakommunikation på vissa kanaler och video på andra är inget nytt och främmande (jmfr broadband och 802.4), men det kostar pengar eller tiggmöda.

Flamman

Ingen från detta område har någonsin hört av sig och varit intresserad. Detta trots att det skulle ha ett visst värde att fara ansluten via FlameNet! :-)

Lambohov och övriga Linköping

Inget diskuterades.

PR i tidningar och tidskrifter

Rydnet har förekommit i en del artiklar, bland annat i Correspondenten under hösten. Vi bör försöka komma med i fler tidningar och tidskrifter, oberoende av om vi tycker de är bra eller inte. Allt som ger positiv spridning av Rydnets namn och rykte är bra!

Jag ska samla på mig information och gamla artiklar för att skriva en pressrelease, som vi sedan kan skicka ut till ett stort antal tidningar. Pressreleasen kommer att läggas upp i WWW för beskådande och kommenterande.

Fotografering av Rydnetister

Henrik Norberg har kamera och digitaliseringsutrustning till sin Amiga, och vill skapa ett fotogalleri med bilder på Rydnetfolket. Lämna kort till honom, så sköter han resten.

Datorhall och verkstad på Björnkärrsgatan 4

Det översta rummet på Björnkärrsgatan 4 hyrs av Rydnet, och ska inredas till kombinerad datorhall (för Ryder, Q och eventuella nytillskott) och verkstad/samlingspunkt för nätbyggarna. Skrubben en våning ner kommer vi att ha kvar.

Det kommer bara att vara de aktiva nätbyggarna/rötterna, dvs "eliten", som får nyckel till rummet. Det kommer alltså inte att fungera som RydPUL. Om intressere för ett sådant finns, kan det byggas på annat håll, kanske på Björnkärrsgatan Udda, där ett liknande rum kan bli ledigt.

Val av ansvariga personer

Personerna som nämns nedan valdes av mötet, med undantag för Redin, som är vald som projektansvarig av Lysators medlemsmöte. Om någon har blivit bortglömd eller felplacerad i min lista vill jag få reda på det så fort som möjligt.

Nameserver, utdelning av IP-nummer
David Kågedal

Register och Rydnetkatalog
Kent Engström

Postmaster (mail-ansvarig)
Henrik Rindlöw

Root för Ryder och andra gemensamma maskiner
Örjan Rosenblom

Installation
Kjell Enblom (ansvarig), Robert Nydahl, Lars Sjödin och Henrik Rindlöw

PC-tigg
Dejan Ilic

Projektansvarig (vald av Lysators medlemsmöte)
Magnus Redin

Nycklar

Som framgår av referatet ovan så är det bara personer som jobbar aktivt med att bygga/underhålla Rydnet och som därför behöver tillgång till Björnkärrsgatan 4 som kommer att få nyckel till vår lokal där.

Rydnet förfogar också över ett antal huvudnyckeluppsättningar, för att vi ska kunna jobba i alla utrymmen vi har utrustning i. För att kunna sova gott om nätterna och hålla Stångåstaden nöjda och glada måste vi vara mycket försiktiga med dessa nycklar. Även i fortsättningen kommer dessa nycklar att kvitteras ut personligen på Stångåstadens kontor av den som ska ansvara för dem.

Regler för anslutning

Nya anslutningsregler ska utarbetas med Lysators kontoregler som utgångspunkt. Det som ska regleras är vad man får och inte får göra på nätet. Ekonomiska och servicemässiga frågar ska inte regleras.

Jag kommer att lägga upp ett förslag i WWW som vi kan diskutera i LysKOM. På nästa möte kan vi ta beslut. Sedan är det meningen att alla nya som ansluter sig till Rydnet, och alla gamlingar, ska skriva under detta papper, oavsett vad man eventuellt har skrivit under innan.

Avgiftsstruktur

Redin redogjorde för den nuvarande avgiftsstrukturen i Rydnet: Du betalar alltid årsavgift i förskott (f.n. 250 kr) om du är ansluten, oavsett om du är det via ethernetkabel eller inte. När du först blir inkopplad betalar du dock in årsavgift för två år i förskott (dvs 500 kr).

Om du är ansluten på ett sådant sätt att din dator har IP-adress, så betalar du dessutom 1000 kr i inkopplingsavgift. Det är alltså i stort sett bara om är inkopplad med terminal eller dator som låtsas vara terminal till någon annans dator, som du slipper inkopplingsavgift. Sedan kan givetvis den du är inkopplad via kräva att du hjälper till att betala hans inkopplingsavgift, men det är en sak mellan er två.

Om en person vill ha mer än ett IP-nummer, så kostar inte det extra i sig. Det vore nämligen väldigt ohackigt. Dock kan du få betala den extra sladd m.m. som går åt om du vill koppla in flera datorer i din lägenhet.

Rydnetinkopplingen är personlig. Den som flyttar in efter dig kan inte ta över den utan att betala full avgift. Du kan dock ta med dig din inkoppling till ett nytt ställe i Ryd, förutsatt att det finns hårdvara där i trapphus och liknande. Om så inte är fallet får du förmodligen betala extra för att bli inkopplad på det nya stället.

Årsavgiften räknas inte ned förrän din anslutning fungerar.

Du kan inte räkna med att få tillbaka årsavgift eller "stanna nedräkningen" bara för att du inte har tillfälle att utnyttja inkopplingen, t.ex. på grund av militärtjänst, semester eller utlandsstudier.

Bor du utanför "kärnområdet" (dvs Ryd E än så länge) och vill koppla in dig på Rydnet betalar du själv eventuell extra utrustning, exempelvis IR-länk. Är ni flera personer kan läget bli annorlunda. Då får vi diskutera saken gemensamt.

I framtiden kanske förskottsbetalningskravet kan sänkas till ett år istället för två, beroende på det ekonomiska läget.

Avgiftsstrukturen bör diskuteras i LysKOM. Sedan kommer jag att lägga upp ett förslag i WWW, som kan användas som underlag för beslut på nästa möte.

Rydnets eventuella frånkoppling från Lysator

Redin dementerar å det bestämdaste alla rykten om att Rydnet kan tänkas styckas av från Lysator. Rydnet är och förblir ett projekt inom Lysator, eftersom både Lysator och Rydnet tjänar på detta. Dessutom är det ju faktiskt Lysator som äger all gemensam utrustning i Rydnet.

Universitetets intresse för Rydnet

Tyvärr har inga under hänt. Linköpings Universitet har inte fattat vilken tillgång Rydnet kan vara för dem. Vi måste se till att fortsätta tjata och utbilda de som har makt, så att de fattar hur bra Rydnet kan vara innan Luleå eller andra högskolor kommer ifatt!

Brandväggar

Det vore bra med en officiell förbindelse mellan Rydnet och IDA, eftersom möjligheten att göra labbar m.m. hemma är ett av de stora argumenten för att få med folk som inte är lika kvalificerade datortokar som de nuvarande anslutna. Mattias Wingstedt ska uppmuntras att ta med detta i sina försök att få upp ögonen på IDA-folket.

Vår egen brandvägg, som ogenomsläpper trafik mellan Rydnet och världen utanför Lysator, och vice versa, bör kanske förser med väl definierade luckor för WWW och dylikt. Detta måste givetvis ske i samråd med Lysators nät- och säkerhetsansvariga, så att allt går rätt till.

Samtidigt påmindes vi om att reglerna för trafik på SUNET och Internet är benhårda. Det går definitivt inte an att starta en BBS på sin Rydnetdator och låta folk utanför Lysator ringa in för att använda mail, news, ftp m.m. Ett sådant arrangemang skulle kräva samtycke från (minst) Rydnet, Lysator, DaTEK (kanske) och SUNET...

Radiolänken

Radiolänken mellan Rydnet och Lysator använder nu hastigheten 1/2 Mbps. Genom att köpa in lite kontakter och löda en stund kan vi dubblera hastigheten till 1 Mbps. Om du tycker att din FTP-session tar för mycket tid, så bör du plocka fram lödpennan och anmäla dig som frivillig istället för att klaga på hastigheten.

För att få upp hastigheten till maximala 2 Mbps krävs tyvärr lite mer avancerade ingrepp, i form av EPROM-omprogrammering.

Vi betalar drygt en halv tusenlapp om året för rätten att skicka radiovågor av aktuell frekvens i den riktning vi skickar dem. Om någon stör oss är det deras problem, inte vårat. Vi har makten, i form av Telestyrelsen (tror jag det är...), på vår sida.


kent@lysator.liu.se (Kent Engström)