Nyheter

Kommande aktiviteter & Aktuellt

RydNet-bygge lördagar kl 13

Samling på Björnkärrsgatan 4. De som vill bli inkopplade bör komma dit för att hjälpa till och för att påminna oss. Alla som vill hjälpa till att bygga nät är hjärtligt välkomna!

Under tentamensperioder och ledigheter är bygghelgerna normalt inställda. Kontakta byggledarna (byggledare@rydnet.lysator.liu.se) om du är osäker.

Vad som har hänt

RydNet byter till riktiga IP-adresser 8 november 1996

I samband med att Stångåstadens och LiU:s nät (SUBnet) kopplades in på studentringen, så har RydNet också tilldelats riktiga IP-adresser, så att vi slipper brandväggen.

Information om hur IP-adresser byttes finns i informationsutskicket.

SUBnet invigs 5 november 1996

Stångåstadens och universitetets nät invigdes med en ceremoni på Björnkärrsgatan 12. De första anslutna kopplades in redan under måndagen, och vid invigningen på tisdag eftermiddag hade redan 250 personer skrivit under kontrakt om anslutning.

Vi önskar SUBnet lycka till, och känner oss själva stolta! Utan RydNet som pådrivare och pilotprojekt hade SUBnet förmodligen blivit sämre och mindre.

Ny ekonomisk ansvarig för RydNet (1 augusti 1996)

Björn Brenander <teddy@lysator.liu.se> efterträder Robin von Post <robin@lysator.liu.se> som ekonomiskt ansvarig för RydNet. RydNets ekonomiansvarige väljs av Lysators vårmöte och sköter RydNets ekonomi i samarbete med Lysators kassör.

Vi tackar Robin för hans arbete för RydNet!

Lysators medlemsavgift höjd (1 augusti 1996)

Lysators medlemsavgift höjdes från och med idag till 224 kr/år (från 192 kr/år) i enlighet med vårmötets beslut. Som RydNet-ansluten är det obligatoriskt att vara medlem i Lysator.

Ryd F får kontakt med världen (15 maj 1996)

Idag kopplades Ryd F in till omvärlden via radiolänk till Bk 4. Tyvärr kan RydNet inte koppla in fler användare än de som redan är anslutna på Ryd F, eftersom Stångåstaden inte tillåter det.

Stångåstaden och universitetet skriver nätkontrakt (19 mars 1996)

Idag undertecknade Stångåstadens VD Bengt-Arne Trygg och universitetets rektor Anders Flodström ett avtal om nätutbyggnad i Ryd. Drygt 1800 studentlägenheter i område 92 (Ryd E) kommer att kopplas in i nätet som ska stå klart till den 1 november i år.

Hyreshöjningen för alla lägenheter i området blir 23 kr/månad. För de som ansluter sig tillkommer en abonnemangsavgift på 65 kr/månad. Ingen fast avgift kommer att tas ut.

IP-adressbyte lördag (2 mars 1996)

För att kunna utnyttja fiberinkopplingen maximalt pensionerades Winona som router. Istället kopplades våra fem nätsegment in direkt på switchen. För att detta skulle gå smidigt bytte vi IP-adresser. Läs mer om vad du behövde göra i samband med bytet.

Domänen hem.liu.se på plats (28 februari 1996)

Nu finns domänen hem.liu.se, som ska användas för LiU:s studentbostadsnät (inte RydNet) på plats. De anslutna på Västra vägen (Fjärilen) får underdomän vv.hem.liu.se. Tillvidare sköter RydNet/Lysator domänen.

RydNet inkopplat på fiberringen (27 februari 1996)

Efter att switchen kommit på plats under måndagen så kopplades RydNet in till fibernätet under tisdagen. All normal trafik till och från RydNet går nu alltså via FDDI (100 Mb/s), inte radiolänkbrygga (512 kb/s) som tidigare. Winona är fortfarande router för RydNet under en kort övergångsperiod.

LUST beslutar om domännamn (14 februari 1996)

Samarbetsorganet för Linköpings studentkårer, LUST, har på styrelsemötena 960206 och 960214 tagit beslut om domännamn för studentorganisationer och studentbostadsnät, efter att UNIT bett dem besluta om detta. Se beslutstexten.

Fiberkabeln klar på Björnkärrsgatan 4 (13 februari 1996)

Idag har Telia dragit fiberkabeln från källaren på Björnkärrsgatan 4 till RydNets lokal längst upp. Man har också provmätt kabeln med tillfredsställande resultat. Nu väntar vi bara på ändutrustning från UNIT innan vi kan börja använda fiberförbindelsen.

Stångåstaden ska bygga TP-nät i Ryd E (12 januari 1996)

RydNet hade idag kontakter med Stångåstaden angående deras planer på nätverk i Ryd E (område 92, ej Bk Udda). Vi konstaterar med glädje att man vill ha en teknisk lösning som vi är nöjda med (TP klass 5 till lägenheterna, fiber mellan husen).

Mindre glädjande är att Stångåstaden kräver stopp för utbyggnaden av RydNet i Ryd F. Än är sista ordet inte sagt, men det ser mörkt ut. I Ryd E (område 92/93) kommer RydNet att finnas kvar under en övergångsperiod (tills vi själva tröttnar på det).

Fjärilen får fiber (10 januari 1996)

Idag fick Fjärilen, Stångåstadens och Universitetes nät i området Fjärilen fiberanslutning till omvärlden. RydNet väntar med spänning på sista biten av fiberkabeln till oss.

Första officiellt anslutna i Ryd F (1 december 1995)

Den 1 december anslöts Stefan Wallström och Stefan Sämgård till RydNet i Ryd F. Ännu finns ingen anslutning till omvärlden, men det kommer!

RydNet-information tisdag 14 november 1995

Ett tjugotal intresserade dök upp på Herrgårn och fick höra om RydNet historia och framtid, samt hur man gör för att bli ansluten.

Byggkurs lördag 11 november 1995

Ungefär 10 personer deltog i byggkursen, som tog upp både teori och praktik. Fler kurser anordnas om intresse finns!

Kabellist på Bk 4 (10 november 1995)

Under natten till fredagen sattes ny fin kabellist upp i trapphuset på Bk 4. De som byggde hela natten var kjell-e, Magnus Svensson och Per Ekhall. Under delar av kvällen hade de även hjälp av Jesper Antonsson, Sverker Abrahamsson och Ewa Wiman.

Bygget pågick mellan kl 18 och kl 12:00! Nu går det kabellister hela vägen upp från bottenvåningen och upp till proppskåpet på övervåningen. Det saknas en lite småsaker som ska sättas upp senare, men det ska inte påverka nätet mer än någon minut. Att sätta upp kabellister och dra om kablarna var välbehövligt, dels för att snygga upp och dels för att de gamla kablarna var skadade så det behövdes nya.

Twisted Pair på Bk 4 (9 november 1995)

Nu är sju personer på Bk 4 anslutna med twisted pair-kabel (TP) istället för koaxialkabel. Att bygga med TP är dyrare för oss, men innebär att nätet blir lättare att underhålla. Det är också TP som RydNet föreslår som kabelstandard för "professionella" studentnät i Linköping.

ABB CNS har donerat en TP-hubb till projektet. De har också hjälp oss med tekniken. TP-patchkablarna kommer från Östgöta Correspondenten. Tack!

WWW-formulär för registrering

Nu kan man skicka in uppgifter till RydNet-registret via ett WWW-formulär.

FR Ryd-årsmöte tisdag 7 november 1995

Förutom årsmötesformalia så diskuterades datornät i Ryd ur hyresbetalarperspektiv. Det beslutades att FR Ryd ska verka för att månadsavgiften för nätanslutna ska vara högst 80 kr och för icke nätanslutna högst 20 kr.

RydNet-möte tisdag 31 oktober 1995

Ett Protokoll finns tillgängligt.

Byte av IP-adresser lördag 30 september 1995

Som planerat bytte vi IP-adresser och flyttade hus mellan nät 1 och 3. Läs mer om vad du behöver göra i samband med bytet.

FR Ryd hade utfrågning om datornät i Ryd onsdag 6 september 1995

Utfrågningen gav inte så mycket eftersom LiU inte skickat någon byråkrat som kunde svara på frågor om LiU:s visioner och ekonomiska planer angående nätet.

RydNet med på amerikansk lista (20 augusti 1995)

RydNet finns nu som första icke-amerikanska projekt med på listan över projekt inom Residential Computing and Networking som underhålls vid Stanford.

RydNet-picknick söndag 28 maj 1995

Vi hade picknick på vilken c:a 20 pers kom. Folk hade med sig diverse blandat att äta och dricka. Till att börja med hade några slagit sig ner på gräsmattan ganska så lång bort från motionscentrat så en del fick vända om och cykla tillbaka en liten bit. Stämningen var på topp och vi körde den obligatoriska presentationsrundan.

Efter att ha ätit dök lekledaren upp med brännbollsutrustning och vi satte igång att spela brännboll, udda IP-nummer mot jämna. Några frivarv, ett antal lyror och mycken glädje och utrop blev det, tills regnet satte stopp. Alla rusade genast bort mot cyklarna och ställde sig under träden för att ta skydd.

Efter den värsta regnskuren var det dags för fika i korridoren Alsätter 5c2x förutom för de som valde att gå hem. På Al5c2x bjöds det på Te och det spelades Mah-Jong. Mycket trevligt var det.

kjell-e

WWW-proxy på RydNet (30 april 1995)

Sedan ett tag tillbaka kör en WWW-server i proxyläge på Winona. Det innebär att du kan komma åt WWW-sidor utanför LiU genom att be din WWW-klient gå via Winona. Tidigare kunde man använda en proxy på Lysator, men den på Winona är snabbare eftersom Winona inte är lika upptagen som Lysators datorer, och dessutom ligger på denna sida om radiolänken.

Läs mer om hur du ställer in din WWW-klient på RydNet.

Nätnummer bytt på Bk Udda (30 april 1995)

Torsdagen den 20 april bytte Bk Udda nätnummer från 130.236.250.0 till 192.168.128.0. Anledningen var att UNIT inte kunde routa trafik med den gamla adressen inom LiU utan att släppa brandväggen helt, vilket de inte ville.

Mer information om nätverkadresser finns i ett särskilt dokument.

RydNet finns nu på Bk Udda (9 april 1995)

Efter heroiska insatser från RydNet-byggarna har IP-paketen nu börjat korsa Björnkärrsgatan. Den 8/4 kopplades sex personer in. Datorer på Bk Udda har ett eget C-nät (tillverkat från LiU:s B-nät), 130.236.250.0 och all trafik routas via datorn rr1 som står på Rydsvägen 262.

Tjänster flyttade till Winona (22 feb 1995)

Söndagen den 19 februari tog Winona över som router och centraldator i RydNet. Winona övertog samtliga IP-adresser från Ryder, medan Ryder fick Winonas enda.

Frågor och svar-avdelningen här i WWW håller på att uppdateras med aktuell information. I princip gäller det att Winona ska anges överallt där Ryder angavs förr. För en del tjänster finns dock aliasnamn som alltid kommer att peka på den tjänsten (t.ex. ftp@rydnet.lysator.liu.se).

FTP-proxy (15 feb 1995)

Sedan ett tag tillbaka körs en FTP-proxy hackad av RydNetisten Magnus Lilja på Winona. Starta ftp med "ftp winona 3090" (eller motsvarande kommando, 3090 är portnumret). Ange sedan "användare@dator" istället för bara användarnamn. Om du vill köra anonym FTP mot LuTH skriver du alltså här "ftp@ftp.luth.se". Sedan är det bara att ange lösen/email-adress som vanligt och köra!

RydNet har eget postgironummer (14 feb 1995)

RydNet har numera ett eget postgirokonto (3 14 15 - 3) som du ska använda när du betalar in RydNet-avgifter och liknande. Vi har också en egen ekonomiansvarig ("proxy-kassör" :-) som du kan vända dig till för att t.ex. få ersättning då du köpt något åt RydNet: Niels Möller (nisse@lysator.liu.se).

RydNet har direktkontakt med resten av LiU (14 feb 1995)

Tack vare lite påtryckningar från studeranderepresentanter och ISY så har RydNet nu direktkontakt med resten av LiU. Du måste alltså inte längre gå via en dator på Lysator för att nå t.ex. ISY:s studentdatorer. Att du inte kan nå IDA:s studentdatorer direkt än beror enbart på IDA.

Tekniskt fungerar det annorlunda och bättre nu därför att den router som kopplar ihop LiU-nätet med resten av SUNET (rtr58a.liu.se) har en post i sin routingtabell som gör att den vet att den ska skicka paket till RydNet via RydNets router. Andra datorer på LiU har rtr58a som s.k. defaultroute, vilket innebär att de skickar alla paket till "okända" destinationer via denna router. Tidigare så kom paketen från RydNet ut till datorer på LiU, men svaren kom inte tillbaka...

Äldre nyheter

Äldre nyheter om Rydnet finns på en egen sida för att inte vara i vägen här.


Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Kent Engström <kent@lysator.liu.se>. [2752]